DaunatoriPrincipalii daunatori din Romania

 

capusa

Capusele pot fi unele dintre cele mai periculoase insecte pe care le poti avea in jurul casei deoarece, odata cu infestarea casei cu acesti paraziti apare si un risc crescut de boli extrem de periculoase pentru om si pentru animalele de casa.

Cum o identific?

La prima vedere pot parea foarte asemanatoare cu alti paraziti, dar poti deosebi o capuse de alte insecte. Corpul ei este turtit, fara cap, cu o mica protruziune acolo unde ar fi trebuit sa fie capul, iar daca este deja hranita se balonizeaza putand creste extrem de mult in dimensiuni. Cel mai des o puteti gasi in sezoanele calde, precum primavara sau vara, ele traind in special in zonele cu vegetatie deasa sau inalta. Nu este exclus sa apara si in celelalte anotimpuri, dar este mai rar.

Cel mai adesea infestarea se produce direct, parazitul fiind atras de caldura corporala se ataseaza de victima sfasie epiderma si se infige in sistemul circulator. Odata cu hranirea apare si depunerea oulelor. Dupa o saptamana, capusa moare si cade.

Este periculoasa? Si daca da, ce pot face?

Desi nu unanim, unele pot purta boli care sunt periculoase pentru om, precum boala Lyme (borelioza) sau tularemia, dar si altele. Din aceasta cauza, daca ati fost muscat de capuse este bine sa va prezentati la cea mai apropiata unitate sanitara pentru a primi ingrijiri medicale.

In cazul in care suspectati ca ati putea avea capuse in locuinta trebuie sa luati masuri imediat. Locurile in care acestea se ascund la interior sunt hainele lasate la intamplare, pe jos si carpetele groase. Hainele trebuie stranse si organizate, iar daca aveti suspiciunea ca acolo s-ar afla parazitul, ele trebuie spalate la temperaturi inalte, cat de fierbinte se poate fara sa deteriorati materialul.

In plus trebuie sa curatati intreaga locuinta, de preferat cu aspiratorul care le aduna din orice ascunzatoare. Dupa ce curatenia este incheiata, aruncati sacul aspiratorului. Folositi si pesticide la interor, cele mai eficiente avand in compozitie acid boric sau piretrin. Ele nu sunt periculoase pentru oameni si animalele de companie, dar vor extermina parazitul nedorit. Deoarece cainele este o alta gazda preferata a capuselor este bine sa il verificati si pe el, iar daca gasiti acolo, folositi insecticide recomandate de farmacia veterinara pentru indepartarea acestora in siguranta.

La exterior este important sa nu le permiteti sa isi gaseasca ascunzatori. Daca nu locuiti la bloc si aveti o curte este vital sa va ingrijiti de ea pentru a nu avea probleme. Tineti minte ca umiditatea si intunericul sunt prietenii cei mai buni ai capuselor. Asa ca indepartati frunzele moarte de pe sol, taiati iarba cat mai scurt si nu lasati lucruri la intamplare prin curte, pentru ca vor deveni raiul capuselor.

Acestea sunt cateva solutii pentru prevenirea si ameliorarea unor probleme cu capusele. Dar infestarea s-ar putea sa se dovedeasca prea mult si cel mai indicat in fiecare situatie, pentru a fi sigur de succesul operatiunii, este sa chemati un expert exterminator.

Ce va face exterminatorul ?

Va avea grija sa scapi de probleme si sa nu le mai ai vreodata. Indiferent ca vorbim de curti sau de interiorul locuintelor, operatiunea se va executa la fel, in doua etape. In prima dintre ele se vor distruge capusele vii, adulte, iar in cea de-a doua vom extermina larvele.

La exterior se vor aplica pesticide puternice cu ajutorul unui atomizor pe toata suprafata curtii sau a gradinii, insistand pe acele locuri care pot reprezenta o ascunzatoare buna. Desi eficiente impotriva capuselor, aceste pesticide sunt inofenisve impotriva mamiferelor cu sange cald, precum omul sau animalele de companie.

Trebuie retinut totusi ca inainte de interventia exterminatorului, iarba trebuie taiata cat mai scurt. Altfel, insecticidul nu va penetra pana la nivelul solului, iar rezultatul va fi o dezinfectie ineficienta. In plus insecticidul are efect doar pana la prima ploaie, motiv pentru care s-ar putea sa fie nevoie de o noua interventie.

La interior se pulverizeaza insecticid doar in cazul suspiciunii de patrndere a capuselor in locuinta. Se face la fel, acoperind intreaga suprafata cu o solutie care este inofensiv pentru animalele cu sange cald. Se acorda deosebita atentie zonelor cu crapaturi, in spatele si sub obiectele de mobilier si pe carpetele cu fir inalt.

Nu poti niciodata sa fii prea sigur de ceva. De aceea este bine sa incerc constant sa previi infestarea daca locuiesti intr-o zona cu risc. Dar daca totusi s-a intamplat, atunci mai bine cheama un profesionist. El va sti cum sa procedeze.

Te sunam noi!

Completeaza numele si numarul de telefon.

Ai o urgenta?

Incercam sa raspundem la email-uri cat mai rapid dar nimic nu o sa egaleze ca rapiditate un telefon.

Suna acum la 0729 404 693