DaunatoriPrincipalii daunatori din Romania

 

dezinsectie gandaci

Gandacii sunt unii dintre cei mai temuti paraziti, in special din cauza faptului ca multi dintre noi s-au confruntat cu ei de-a lungul timpului cel putin odata. Faptul ca simpla vedere a lor provoaca repulsie este justificata de bolile pe care acestia ii pot aduce intr-o locuinta.

Ce sunt ? Ce cauta ?

Cei mai cunoscuti sunt probabil gandacii de bucatarie. Acestia apar frecvent mai ales la bloc cel mai adesea migrand din canalizare spre locuri care le vor asigura conditii necesare pentru instalare si hrana suficienta pentru inmultire. Cel mai des vom avea de-a face cu gandacul rosu de bucatarie.

Acestia nu zboara, pot fi recunoscuti dupa culoarea rosiatica si au antene lungi. Mediile in care acestia prefera sa traiasca trebuie sa aiba doua conditii: umezeala si temperatura calda. De asta sunt gasiti in special in bucatarii, unde activitatea de preparare a mancarii le asigura atat mediul necesar cat si hrana suficienta. Nefiind mofturosi mananca orice de la firimituri, la resturi de mancare lasate desigilate si pana la textile sau piele.

Adevarata problema pe care o ridica acesti paraziti este ca odata ce s-au atins de un aliment, acel aliment este compromis de excrementele acestora. Ele pot conduce la diferite afectiuni ale pielii, precum si la astm alergic. Mai mult decat atat a fost dovedit ca acesti daunatori sunt purtatori ai unor boli precum salmoneloza sau chiar tuberculoza.

Actiunea lor de a se hrani cu alimentele gasite poate infecta acel aliment, care mai departe va deveni un risc de sanatate pentru cel care il consuma.

Nu sta pe ganduri ! Cheama un specialist

Infestarea cu gandaci de bucatarie nu trebuie privita relaxat si nici nu trebuie trecuta cu vederea. Deoarece acestia au ritm alert de reproducere, ceea ce era la inceput un singur gandac pe care il vedeai ici colo va deveni o infestare in toata regula.

Pentru a fi sigur de succesul indepartarii parazitilor apelati la un profesionist care sa faca o treaba de calitate.

La fel ca la alti daunatori, si aici actiunea se desfasoara in doua etape la distanta de trei saptamani. In prima etapa se vor elimina parazitii vii, adulti, ca apoi, in a doua etapa sa incheiem socotelile cu larvele.

Primul pas pe care orice profesionist il va face va fi sa verifice daca sursa gandacilor este locuinta ta, sau daca ei provin de la vecini. Raspunsul este usor de aflat cautand in locurile in care umezeala si temperatura fac un culcus perfect pentru daunatori. De exemplu sub chiuveta sau in gaurile din pereti sau podea.

Daca sursa e in locuinta se vor gasi multipli paraziti si oua mici si negre. Altfel, cel mai probabil ca sunt doar cadouri de la vecini.

In functie de sursa de infestare se vor lua masuri in consecinta. Daca gandacii provin de la vecini este suficient sa se plaseze benzi adezive cu feromoni sau cu atractant in locurile in care se presupune ca acestia vor patrunde. Deoarece nu au substante toxice, aceste benzi nu sunt primejdioase pentru om. Gandacii vor fi atrasi de miros si se vor lipi de suprafata benzii.

In plus, mai departe trebuie sa mentineti o curatenie exemplara, fiind una dintre cele mai eficiente metode impotriva gandacilor.

Daca totusi a fost identificata sursa parazitilor in locuinta se vor lua masuri diferite. Acestea implica dispersarea solutiilor insecticide pe suprafata locuintei prin diverse metode. Este esential sa fie acoperita intreaga suprafata, deoarece orice loc lasat liber poate fi o zona in care gandacii vor migra.

Se va folosi un pulverizator de joasa presiune in care se vor amesteca insecticide si se vor dilua la concentratia potrivita in apa. Se pot aplica fie ca doza de soc, pentru un efect imediat, sau ca doza de remananta pentru un efect pe o perioada indelungata. Daca vorbim de spatii foarte mici se va folosi un nebulizator, o pompa care disperseaza insecticidul extrem de fin, ajungand astfel in fiecare crapatura.

O ultima solutie mai este si gelul insecticid, care poate fi folosit in paralel cu celelalte metode. El se aplica in zonele in care gandacii apar cel mai frecvent sau in locurile prin care acestia migreaza. Ideea din spatele acestui gel este ca gandacii sunt tentati sa il consume, ceea ce in acest caz le va aduce sfarsitul.

Deoarece moartea lor nu se produce pe loc, nu veti sfarsi avand o multime de creaturi pe jos, deoarece gandacii au obiceiul de a-i manca pe cei din cuib care au murit. Asadar se poate asigura si extinctia silentioasa a acestor daunatori.

La final este important sa retii ca nu trebuie sa tratezi superficial problema gandacilor. Ei reprezinta o problema de sanatate la care te expui atat tu cat sifamilia ta. Nu iti asumati niciun risc si cheama un exterminator profesionist.

Te sunam noi!

Completeaza numele si numarul de telefon.

Ai o urgenta?

Incercam sa raspundem la email-uri cat mai rapid dar nimic nu o sa egaleze ca rapiditate un telefon.

Suna acum la 0729 404 693